Excursió al fals cràter de Maragua

cultura jalq'a - lengua quechua

Estàvem massa apalancats a Sucre així que decidim que ja era hora de moure’ns. A la Casa de Huespedes Isabella coincidim amb una parella de l’edat dels nostres pares que havia fet un tour amb una agència anomenada Condor Trekkers i que havien quedat super contents. Van ser ells que ens van parlar de la possibilitat de fer uns dies de trekking pels voltants de Sucre.

Vam anar a Condor Trekkers i després de fer el city walking tour que ens va encantar vam decidim  fer  l’excursió al fals Cràter de Maragua amb ells, una ruta de tres dies.

I ara la gran pregunta: Per què us hi vau anar amb una agència?

Excursió al fals cràter de Maragua

¿PER LLIURE O AMB AGÈNCIA?

Data de realització del viatge: 01/05/2019

Si ja fa temps que ens llegiu sabreu que fem poques coses amb guia principalment perquè surt més car i et treu llibertat de moviments. Aquesta vegada, la Mireia no havia fet els seus deures, fer un trekking a Sucre no estava en els nostres plans i no teníem gens d’informació. La podríem haver buscat, sí, però semblava un lloc remot i no se’ns va ocórrer pensar que hi hauria blogs parlant d’això. N’hi ha, aquí us deixem un.

La veritat és que fins i tot una parella del mateix hostal van fer la mateixa ruta per lliure. Està clar que ells es van estalviar molts diners, a nosaltres ens va costar com unes sis vegades més. Però d’això us en parlem després.

Ara us vull explicar perquè crec que vam fer bé tot i que ens va sortir car.

Aquí  us deixem 5 motius per fer l’excursió al fals cràter de Maragua amb els cracs de Condor Trekkers:
  1. La ruta no està senyalitzada, només ho estan els primers 4km ( sender inca). MAPS.ME va més que perdut per la zona, ho hem llegit i ens ho han explicat. Si aneu sense guia el més segur és que acabareu fent tot el recorregut per la carretera. Això no és un problema perquè passen pocs cotxes però fa el camí menys atractiu. Nosaltres amb el guia vam passar per camins imaginaris entre mig de la vegetació i els camps, la qual cosa ho fa més atractiu.
  2. Hi ha poques opcions d’allotjament. Sobretot  la primera nit que es passa al poble de Maragua on només hi ha dos allotjaments que podria ser que us trobéssiu plens si els guies tenen grups grans.
  3. No hi ha restaurants. Menjar pot convertir-se en un problema si no carregues el teu propi menjar. El nostre guia ens va repartir a tots una capsa perquè carreguéssim entre tots el menjar.
  4. Pot ser un problema trobar les petjades de dinosaures. Hi ha algun cartell però fan més pena que gràcia perquè ofereixen la informació sense indicar com arribar a ella. Les petjades de dinosaures estan enmig del no-res i arribar pel vostre compte pot ser difícil.
  5. Interactuar amb els locals. Els ancians que viuen als pobles i treballen als camps parlen majorment quechua. Que s’acostin i et demanin coca és una gran experiència. Sentir-los parlar en quechua i veure’ls el somriure que se’ls queda quan els oferim un parell de plàtans és genial. Sense guia no s’acosten a tu.

EXCURSIÓ AL FALS CRÀTER DE MARAGUA

3 DÍES- 2 NITS
BOB 650 per persona
  • TURISME CULTURAL
  • BENEFICIS A LA COMUNITAT
  • ÀPATS I ALLOTJAMENT INCLÒS

L'excursió

La ruta comença a l’Església de la Verge de Guadalupe a la qual es pot arribar en autobús públic encara que nosaltres hi vam arribar en vehicle privat. Després d’una ronda de presentacions que va acabar ràpid perquè només érem tres i el guia vam fer una ofrena de fulles de coca a la Verge i vam començar a caminar.

Des d’allà comença un camí de 4km, l’anomenada “Ruta Inca” perquè es creu que era un camí utilitzat pels inques per a portar la sal des del salar d’Uyuni.

En acabar els 4km s’arriba a una carretera on cal pagar 10Bs per persona per l’ingrés. Aquests diners van a la comunitat, no intentis evitar el pagament! Sigues un turista responsable! Al llarg de l’excursió, trobarem dos llocs de pagament mes, sempre per la quantitat de 10 Bs, el nostre guia es va encarregar de pagar-ho.

Després d’unes quantes hores caminant ja per paisatges molt bonics, vam fer una parada per a menjar-nos l’esmorzar i continuar travessant el riu.

En arribar al poble de Maragua vam decidir anar a visitar la Garganta del Diablo i com a petició especial banyar-nos. El nostre guia ens va portar a una cascada on Kriesten i jo ens hi vam ficar. 

Després vam cuinar junts el sopar, que estava exquisit i vam parlar de tot fins que ja de nit vam pujar a la teulada per  veure un dels millors cels estrellats que hem vist mai. Era comparable amb el que vam veure fent trekking a  Islàndia.

L’Hostal que Doña Paulina té impecable és preciós, ple d’elements de la cultura Jalq’a com els seus teixits, fet amb materials de la zona ( fusta, llana, tova) i amb un jardí ple de plantes.

L’endemà va començar veient sortir el Sol des de la teulada, tassa de cafè en mà i sentint el quiquiriqui dels galls. Sí, ens vam posar en marxa d’hora perquè ens tocava pujada i volíem evitar l’imponent Sol que el dia anterior ens havia fet suar la cansalada.

A les 8 i poc ja estàvem a la part alta de la pujada veient als nostres peus el poble de Maragua. Allà vam esmorzar fruites, pastís i una infusió i en Cris ens va explicar que el conegut Cràter de Maragua no és un cràter. Allà no va haver-hi cap volcà, és una sinclinal, una formació fruit del moviment de les plaques tectòniques i de l’existència d’un llac fa milions d’anys. 

El segon dia ens va agradar més paisagísticament, el color vermell del terra amb el verd de la vegetació i el groc dels camps era sublim.

Visitar les petjades de dinosaures va ser espectacular, realment es veien molt bé.

Després vaig llegir que s’han fet troballes en tota la zona i que hi ha la petjada més gran de teròpode per allà a prop.

huellas de dinosaurios

Després de diverses hores caminant vam arribar a Potolo i ens vam acomodar a la nostra cabanya ( administrador Sra.Celsa 68639875), que formava part d’un conjunt de cabanyes gestionades per la comunitat. Ens encanta donar suport a aquest tipus d’emprenedors!

Hi vam arribar just a temps per a veure el partit de futbol de champions de l’Ajax vs. Tothenham i allà estàvem els quatre, en l’únic lloc del poble amb televisió per cable ja convertits més en amics que en turistes compartint unes cerveses i patates xips. Això no estava previst però érem només 4 i ens vam fer amics.

Unes partides de cartes, el sopar i a dormir.

L’endemà vam anar a casa d’unes senyores que ens van ensenyar com feien els teixits i després vam agafar el bus per a arribar a Sucre.

EL TRACK

Durant la ruta, vam enregistrar el track amb el GPS. Aquí us ho compartim.

El que més ens va agradar de l’excursió va ser poder parlar i preguntar-li de tot a en Cris, tenir un guia bolivià jove t’ajuda a entendre la societat boliviana; presenciar trobades reals en quechua i visitar uns paisatges d’una zona que encara és molt poc turística.

Si aquest tipus d’experiències t’ha agradat no et pots perdre les nostres excursions per la Chiquitanía.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!