Salar d’Uyuni

"El Salar d'Uyuni és el mirall de les estrelles"

La porta d’entrada a Bolívia per molts turistes, també per a nosaltres va ser el Parc Nacional Aveiroa que separa Xile de Bolívia.

Aquest post no té gaire secret perquè vam contractar un Tour de 3 dies per visitar el Salar d’Uyuni.

De fet si vols endinsar-te al salar i no tens ni cotxe ni bicicleta aquesta és l’única opció. Al final del post explicaré com acostar-se al Salar d’Uyuni amb transport públic però aquesta opció pel que tinc entès no et permet creuar-sinó només aproximar-te.

Data de realització del viatge: 19/04/2019

¿Amb quina agència contractar el Tour?

En primer lloc, dir-vos que no som molt de tours, que ens agrada anar per lliure i espavilar sols. No obstant això, fer el Salar d’Uyuni per lliure no era viable. Amb el cotxe de lloguer de Xile no pots sortir del territori i a més nosaltres volíem quedar-nos a Bolívia així que l’opció cotxe no tenia sentit.

Pels que tingueu el vostre propi vehicle, ens han explicat històries horribles de gent que es perd en el salar per dies i de cotxes que s’enfonsen en la sal. Personalment creiem que amb un bon GPS i precaució és possible fer-ho. De fet, a Potosí vam conèixer a un matrimoni i el seu gos que l’havien creuat pel seu compte. També són diversos els ciclistes que el creuen en bici, vam conèixer a tres d’ells.

Tornant al tema de les agències: són un horror! És un trencaclosques perquè a San Pedro de Atacama n’hi ha per triar entre un centenar. Després hi ha les històries de conductors borratxos i d’agències intermediàries que no saben ni el que t’estan venent.

Si voleu evitar-vos tot això, podeu anar directament a l’agència Cruz Andina i contractar amb ells.

El Tour de 3 dies des de San Pedro de Atacama fins Uyuni ens va costar 133.000 xilens ( però us pot sortir més barat si aneu amb un grup de 6 persones, nosaltres érem només 4).

¿Quins llocs es visiten amb el Tour?

Mes o menys totes les empreses ofereixen visitar els mateixos atractius:

  • Laguna colorada
  • Laguna blanca
  • Laguna verde
  • Desierto de Dalí
  • Geysers del Sol

¿On es dorm i què es menja?

Es dorm en hostals. La primera nit es dorm compartint habitació amb els teus companys de tour. El bany és compartit amb tothom. Quan arribes a l’hostal el teu guia et prepara un te i unes galetes. Després se sopa.

La gestió per part del propietaris de l’hostal és pèssima, sempre el tenen ple i no entenc com encara no han après a organitzar-se. Si el vostre grup arriba dels últims prepareu-vos per un petit joc amb les habitacions, discussió inclosa. Això s’ajuntarà amb l’hora del sopar dels primers que arriben i es formarà un caos important. Nosaltres rèiem molt dels problemes aliens. Hi havia un noi jove francès a qui per poc fiquen a dormir al mateix llit de matrimoni amb una alemanya. Riures a part, quin merder!

La segona nit dorms en un Hostal fet de sal molt bonic en habitacions privades amb bany propi. L’amo és el germà del propietari de l’agència Cruz Andina, potser per això allà tot va anar com la seda. El sopar, amb vi de Tarija inclòs, va ser abundant i bo. Boníssim diríem nosaltres!
 

¿Quan anar-hi?

Doncs depèn del que vulgueu veure. Si voleu veure l’efecte mirall heu d’anar-hi quan hi ha aigua, és a dir, durant la temporada de pluges que dura de gener a març.

Si per contra, voleu veure una planícia de sal i jugar amb les fotos de perspectiva haureu d’anar-hi en època seca ( maig a setembre, octubre i part de desembre).

Nosaltres hi vam anar del 17 d’abril al 21 d’abril i vam tenir una sort increïble perquè vam poder veure el salar de les dues maneres: inundat i sec.

Personalment, veure els reflexos a l’alba al Salar és un espectacle únic ( l’única llàstima és que sereu molts 4×4 i tota la gent i algun drone es carreguen una mica la tranquil·litat i màgia del lloc).
 
salar de uyuni
uyuni reflection

SALAR D'UYUNI PER LLIURE

La primera cosa que volem deixar clara és que nosaltres no vam fer això, però parlant amb el nostre conductor Freddy se’ns va encendre la bombeta i potser aquesta informació us pot servir d’utilitat.

Com que des del pas del Ralli Dakar pel Salar d’Uyuni el lloc es va anar tornant més i més turístic els pobles que hi ha dins el Salar han vist en el turisme una possibilitat de desenvolupament. Al poble del nostre conductor Freddy han construït un allotjament comunitari, és a dir, la propietat de l’hostal pertany al poble i els beneficis que amb ell s’obtenen van al poble. A nosaltres aquestes iniciatives ens semblen genials i per això la Mireia va continuar interrogant a en Freddy fins que va descobrir que hi ha un autobús públic que surt cada dia des del poble d’Uyuni i passa pel poble on hi ha l’allotjament comunitari.

És a dir, podríeu allotjar-vos enmig del Salar, ajudar a la comunitat i estalviar-vos uns diners.

Des del poble, no crec que sigui tan difícil aconseguir que algun conductor us porti al Salar de Uyuni o que algú us deixi una bicicleta i pedalar els 45 minuts que allunyen el poble del salar. En Freddy ens va explicar que ell de petit anava sempre amb bici a jugar allà!

Bé, ja teniu algunes dades, ara només heu de completar el puzle vosaltres mateixos!

Ah! M’oblidava d’explicar-vos que vam aprofitar el nostre pas pel Salar d’Uyuni per contribuir a la sensibilització de la malaltia SLA, unint-nos al repte SLA Challenge que proposen els nois de Entre2poles. Si no sabeu de què va, us animem que entreu en el seu blog i ho descobriu.

Fins aquí el nostre post, però si acabes d’arribar a Bolívia, passa a mirar tot el que aquest país té per oferir aquí.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!