CIRCUIT O TORRES DEL PAINE

"One of the world’s most stunning mountain landscapes, Torres del Paine, is a remote park in southern Chilean Patagonia."
National Geographic

Fecha de realización del viaje: Del 9/03/2019 al 16/03/2019

El Parc Nacional Torres del Paine va ser declarat com Reserva de la Biosfera per la UNESCO i la vuitena meravella del món el 2013. Aquest santuari alberga 227.298 hectàrees de vegetació, boscos andins, llacs i glacials.

COM ARRIBAR AL P.N. TORRES DEL PAINE

La localitat més propera al Parc és Puerto Natales. Des de Puerto Natales són 65 km fins a l’entrada del Parc. Hi ha varies companyies d’autobusos que fan dos o tres vegades al dia el trajecte. Convé comprar el bitllet el dia abans. El cost d’anada i tornada és de 15.000 CLP (només anada 8.000 CLP).

Convé agafar-lo d’anada i tornada, no patiu si no sabeu quin dia tornareu, us venen el bitllet de tornada en blanc.

Hi ha dues portes d’entrada al Parc: Laguna Amarga ( és per on es comença el trekking de la O) i Lago Pehoe (inici circuit W).

QUÈ FER AL P.N.TORRES DEL PAINE

Els paisatges d’ensomni del parc fan que sigui una destinació perseguida pels amants del senderisme. Els circuits més importants per fer senderisme dins el parc estan delimitats doncs ens trobem dins una àrea protegida i són el CIRCUIT W i el CIRCUIT O (circuit macizo paine) dels que parlarem amb més detall a continuació.

L’activitat estrella és fer senderisme, però també s’hi pot fer:

CIRCUIT W I CIRCUIT O

Els circuits, que reben el nom per la forma de la ruta són diferents, tot i que si escolliu el Circuit O també realitzareu el circuit W. És a dir, el Circuit O és un circuit circular que recorre tot el massís paine i que des de l’etapa 5 coincideix amb el Circuit W.

Nosaltres vam dubtar molt sobre quin circuit escollir i finalment ens vam decantar pel circuit O.

Circuit

Dies

Distància

Desnivell acumulat

W

4

80 km

+3000m

O

8-9

130 km

+6000m

Si bé les distancies i el temps són els factors més rellevants alhora d’escollir entre un o altre, cal que sapigueu que el circuit W si voleu i us ho podeu permetre econòmicament es pot fer íntegrament dormint en refugis. Això sens dubte marca la diferència respecte del pes a dur a l’esquena. A més, durant el Circuit W podeu reservar els sopars als refugis i el dinar de picnic.

Si sou uns amants del senderime però teniu problemes a l’esquena o la vostra condició física no us permet carregar pes us recomanem el Circuit W.

Si no teniu cap d’aquestes limitacions i sou capaços de carregar amb una motxilla d’uns 15kg a l’esquena durant els 130km us recomanem el Circuit O.

El Circuit O és un circuit que no té cap dificultat tècnica, no s’ha d’escalar ni grimpar ni anar encordat a cap tall. Només s’ha de caminar, alguns dies amb pujada però el desnivell màxim serà de 600 m a l’etapa 4.

Escollir el circuit O va ser una gran elecció que no canviaríem per res!

El Circuit O només rep un 5% del turisme del parc. Quan hi vam anar nosaltres al març 2019 als campaments érem unes 20 tendes però durant el dia caminàvem creuant-nos amb unes cinc persones. Penseu que cadascú comença a caminar quan vol i té un ritme diferent així que només t’aniràs creuant amb els que hagin començat al mateix temps i caminin més o menys al vostre ritme. Per nosaltres això va ser una sorpresa molt positiva! I a l’etapa 3 ja coneixíem a part dels nostres companys d’aventures!

Com que cuines en una zona comuna conèixes i comparteixes bons moments amb altres excursionistes. Nosaltres vam tenir la sort de conèixer grans persones com la Daniella i en Daniel, amb qui més tard ens vam retrobar a Santiago, o com la Jamie, la parella d’americans recent casats, una parella d’alemanys,  en Shon i la seva dona (en Shon es mereix una menció a part!) , les noies de Santiago, etc. 

Una altra avantatge del Circuit O és que hi ha paisatges que no veureu si escolliu la W. Per nosaltres, el Campament Dickson està situat en un lloc de postal. El Glaciar Perros de l’Etapa 3  i les vistes d’ocell del Glaciar Grey són tres lloc pels quals val molt la pena fer el Circuit O.

MILLOR ÈPOCA PER VISITAR EL PN.TORRES DEL PAINE

Els millors mesos són gener i febrer que coincideixen amb els mesos d’estiu a Sudamerica ja que és quan el clima és més càlid. La part dolenta d’anar-hi aquests mesos és que hi ha molta més gent i els allotjaments s’han de reservar amb molta antel·lació.

Desembre i març són la temporada mitja, és a dir, just abans i just després de l’estiu. Durant aquests dos mesos, sobretot la segona quinzena de desembre i la primera de març el clima és bastant similar a l’estiu. La part positiva d’aquests mesos és que trobareu menys gent. De totes maneres penseu que és un dels llocs més visitats de Xile així que tampoc espereu estar sols i fer-vos amics dels pumes.

Hi aneu quan hi aneu, heu de tenir clar que escollir un bon mes NO és una garantia. El temps a la Patagonia és inestable i és molt habitual que plogui o faci vent. Nosaltres hi vam anar del 8 de març al 16 de març i no ens va ploure cap dia. Sempre diem que això és més difícil que que et toqui la loteria!

ALLOTJAMENTS TORRES DEL PAINE

Per fer senderisme al P.N.Torres del Paine hi ha dues opcions: o tens calés o tens esquena. Si sou del primer grup, podeu evitar carregar la vostra pròpia tenda de campanya i podeu carregar menys menjar, si sou del segon grup us tocarà fer com nosaltres i carregar la motxilla amb tot el menjar, tenda de campanya i material. Us recomanem que mireu aquest video sobre com repartir el pes a la motxilla i aquest altre sobre com col·locar-se bé la motxilla a l’esquena.

Tornant al tema dels allotjaments, aquesta va ser la informació que més ens va costar de trobar quan estàvem organitzant el nostre trekking.

Els campaments i refugis de dins del P.N.Torres del Paine no són d’una sola empresa, sinó de tres: Vertice, Fantastico Sur i CONAF. Malauradament no han pensat en fer un portal únic de reserves així que hauràs de fer les reserves des de les diferents webs.

Us recomanem que agafeu paper i boli i us poseu davant l’ordinador amb totes les webs obertes en diverses pestanyes. Heu de coordinar que tingueu disponibilitat a tots els campaments/refugis abans de comprar l’entrada al parc.

Aquesta tasca serà més difícil si reserves amb pocs mesos d’antelació o si hi vols anar en temporada alta. A nosaltres ens va costar tota una tarda lligar-ho tot.

Calculeu bé les distancies, penseu en les vostres capacitats i condició física. Per exemple, per nosaltres dormir a El Paso era important perquè anar directament a Grey eren masses quilometres i vam prioritzar unes dates on El Paso estés disponible.

Penseu que els campaments de la Conaf són gratis i s’omplen molt ràpid perquè són petits.

No tots els campaments ofereixen els mateixos serveis, això també ho haureu de tenir en compte. Per exemple, si no voleu carregar la tenda podeu organitzar un itinerari que només vagi als campaments on ofereixen les tendes ja muntades.

Penseu també que quan fas les reserves has de marcar si vols aquest servei addicional i és limitat. És a dir, si dus la teva pròpia tenda és més fàcil trobar disponibilitat que si vols reservar la tenda ja que el nombre de tendes és menor.

Hem preparat amb molt d’amor aquest esquema que esperem us aclareixi els dubtes:

ITINERARI CIRCUIT MASSÍS PAINE (CIRCUIT O)

ETAPA 1: ENTRADA LAGUNA AMARGA A CAMPAMENTO SERÓN

08/03/2019 – 13 km – 4/5 hores

Pugem al bus de les 7 del matí que surt des de l’Estació d’autobusos de Puerto Natales en direcció al PN.Torres del Paine. Una hora i mitja més tard arribem a Laguna Amarga. A Laguna Amarga hi ha l’entrada al Parc controlada per CONAF, allà us faran mirar un vídeo curt amb les normes del Parc que posteriorment haureu d’acceptar en un document de responsabilitat. A CONAF haureu d’ensenyar les vostres entrades. També hi havia gent que comprava les entrades allà però aquesta opció només us servirà si entreu al parc per un sol dia, en cas contrari, cal que reserveu amb anticipació els càmpings/refugis.

Des de Laguna Amarga pots caminar uns 7km fins al Centre de Visitants o pots pagar 3000 pesos xilens per anar-hi amb un bus. Recomanem la segona opció.

Al Centre de visitants et demanen que et registris i els ensenyis les reserves dels càmpings per fer el circuit. Des d’aquí es comença a caminar cap al campament Serón.

La principal dificultat del primer dia és acostumar-se al pes de la motxilla. Heu de pensar que justament per ser el primer dia serà quan tingueu la motxilla més plena. A mesura que passin els dies i us aneu menjant el menjar la motxilla pesarà menys.

El campament Serón, que és de l’empresa Fantastico Sur té les següents comoditats:

Restaurant i zona coberta per cuinar
Dutxa aigua calenta
WC

ETAPA 2: CMPAMENTO SERÓN A CAMPAMENTO DICKSON

09/03/2019 – 18 km – 6 hores

Aquest dia és un dels més llargs en número de quilòmetres, encara us pesarà molt la motxilla, així que es fa llarg. Preneu-vos-ho amb calma, teniu moltes hores de llum. Penseu que pel camí no es pot cuinar així que dueu entrepans, snacks o coses que es puguin menjar crues.

Arribar al campament Dickson es fa pesat però un cop el veus en la llunyania quedes bocabadat. Enmig d’una vall, envoltat del llac i les muntanyes incloent el Glaciar Dickson.

El Campament Dickson és de la companyia Vertice i té instal·lacions molt noves:

Lloguer tendes i refugi
Mini-supermercat
Zona coberta per cuinar
Dutxa aigua calenta
WC

ETAPA 3: CAMPAMENT DICKSON A CAMPAMENT LOS PERROS

10/03/2019 – 11,8 Km – 4,5 hores

Agafeu-vos bé que fa pujada! Aquest dia és de pujada constant, la recompensa la trobaràs a pocs quilòmetres del campament quan després d’una intensa pujada per pedrigolet fa aparició el Glaciar Perros i la seva llacuna.

El Campament de Los perros és de la companyia Vertice.

Zona coberta per cuinar
Dutxa aigua FREDA
WC

ETAPA 4: CAMPAMENT PERROS A CAMPAMENT PASO

11/03/2019 – 8 Km – 6 hores

Aquesta és la que diuen és la jornada més difícil del circuit degut a que cal creuar el “Paso John Gardner”, un pas de muntanya on el vent bufa molt fort i per això cal creuar-lo ben d’hora. És per això que s’ha de començar a caminar abans de les 7h del matí, quan encara és fosc. A nosaltres ens va tocar un dia molt bo i sí que feia un vent fred allà dalt però no plovia i el sol brillava.

El “Paso John Gardner” és un dels llocs més impressionants del Circuit perquè quan l’atrevesses veus una vista aeria del glacial Grey en tota la seva extensió. I de debò, és immens!

La baixada fins al campament passa per dins un bosc i t’aproxima cada vegada més al glacial. A nosaltres se’ns va fer pesada.

El Campament El Paso és gratuït ja que el gestiona la CONAF. Però tot i ser gratuït s’ha de reservar amb anticipació.  No té dutxes ni lavabo. Té una letrina i un espai petit semi-cobert per cuinar. Hi fa sempre fred perquè està molt a prop del glacial Grey. Tot i això, creiem que val la pena passar-hi una nit ja que anar directament a Grey és una pallissa de quilòmetres. El segon motiu per quedar-s’hi són les vistes. Des del mirador que hi ha al costat del campament, gaudireu del glacial Grey tranquil·lament.

Zona SEMI-coberta per cuinar
Letrina

ETAPA 5: CAMPAMENT EL PASO A CAMPAMENT GREY

12/03/2019 – 7 Km – 5 hores

Després de creuar el pas John Gardner la gent que fa el circuit es dissipa degut a que molta gent fa en un sol dia des de Perros fins al campament Grey.

Tal i com vam fer-ho nosaltres, la cinquena jornada és curta. Té una duració aproximada de 4 hores i us servirà per descansar una mica les cames.

Arribar al campament i refugi Grey és abandonar la calma del Circuit O ja que aquí es junta amb el Circuit W i hi ha molta més gent.

El Campament i refugi Grey és de la companyia Vértice. Nosaltres com que dúiem ja 5 dies caminant vam reservar una nit en refugi en comptes del campament i vam dormir en un llit. A més, vam tenir la sort que va ser la única nit que ens va ploure.

El campament ofereix dutxes d’aigua calenta, lavabos, lloc per cuinar a cobert. També hi ha un mini-supermercat. Al refugi hi ha restaurant on a preus molt cars pots menjar una pizza/hamburguesa que ens va fer molt feliços després de tants de dies de cuina de supervivència.

Lloguer tendes i refugi
Mini-supermercat
Restaurant i zona coberta per cuinar
Dutxa aigua calenta
WC

ETAPA 6: DE CAMPAMENT GREY A CAMPAMENT ITALIANO

13/03/2019 – 18,5 Km – 8,5 hores

De Grey a Italiano el camí és llarg. Convé parar a Paine Grande i fer una pausa per dinar i després continuar. Són unes 7/8 hores de caminar. El trajecte passa per boscos, voreja rius i travessa zones de vegetació arbustiva.

El Campament Italiano és de CONAF el que significa que és gratuït i per tant té serveis mínims. NO hi ha dutxes. Els lavabos són latrines. L’aigua s’ha d’agafar directament del riu. Té una zona semi-coberta per cuinar amb poc espai. Dormint al campament italiano sentireu el glacial Francés tronar durant tota la nit.

Zona semi-coberta per cuinar
Letrina

ETAPA 7: CAMPAMENT ITALIANO- MIRADOR BRITANIC- CAMPAMENT CUERNOS

14/03/2019 – 12,4 km – 6 hores

Al campament Italiano pots deixar la motxilla gran i pujar al Mirador Britànic sense pes. Això ho agrairàs moltíssim després de 6 dies carregant com una mula. A més a més, pot aprofitar que molta gent dorm a Paine Grande per sostreure avantatge i arribar abans al Mirador i poder-lo gaudir amb més temps.

Al Mirador Britànic s’hi arriba després de caminar 3 hores. Pel camí passes pel Valle del Francés on hi ha el Mirador del Glaciar Francés. El camí és de pujada constant però no presenta grans dificultats.

L’espai al Mirador Britànic és petit així que si voleu gaudir de les vistes tranquil·lament i sense gent us haureu d’espavilar.

Es retorna al campament Italià pel mateix camí. Des del campament Italià es tarda una mitja hora més fins al campament Francés o dues hores fins al campament Cuernos.

Inicialment, havíem reservat fer nit al campament francés pensant que la puada al mirador ens deixaria esgotats però ens sentíem amb forces per continuar fins al campament cuernos així que quan vam arribar al campament Francés vam demanar si ens podien fer un canvi i vam tenir la sort que ens van dir que sí.

El campament Cuernos té plataformes on s’instal·len les tendes d’acampar i també té refugi. El campament té dutxes d’aigua calenta i lavabos. Amplia zona coberta per cuinar. A més, com que hi ha molts de ratolins t’ofereixen la possibilitat de guardar-te el menjar a recepció!

Per cert! La majoria de campaments tenen un cartellet on informen de la climatologia dels següents dies. Així va ser com vam veure que al cap de dos dies plouria i estaria molt nublat. Per això, vam prendre la desició de fer dues jornades en una i acabar una nit abans el trekking.

ETAPA 8: CAMPAMENT CUERNOS - BASE TORRES - PUERTO NATALES

15/03/2019 – +20km – 10hores

Aquest dia l’etapa normal seria anar des del Campament Cuernos al Campament Chileno, o bé, de Cuernos al campament Central sense pujar a Base Torres. Però nosaltres volíem fer Base Torres aquest dia ja que l’endemà arribava el mal temps.

Per això, ens vam llevar quan encara era fosc, vam recollir-ho tot i a les 7 del matí estàvem esmorzant.La sortida del sol va ser espectacular, els núvols semblaven de ficció!

Des del Campament Cuernos al Campament Chileno vam tardar unes 5 hores i mitja. Vam escollir el camí que hi anava directa encara que això implicava fer més tall amb les motxilles a l’esquena. Al Campament Chileno pots deixar les motxilles i pujar a la Base Torres sense pes. Evidentment, és opcional, però només un sonat voldria pujar amb pes.  En tindràs prou amb una motxilla petita amb aigua, menjar i abric.

Des del Campament Chileno fins a Base Torres es tarden 2 hores de pujada i 2 hores de baixada. Aquest tram és el més concorregut de tot el circuit així que tampoc podreu anar gaire més ràpid perquè hi ha molta gent i hi ha trams on avançar és complicat degut a que el camí és estret.

Quan retorneu a Chileno us quedaran dues hores més de baixada fins al campament Central. Quan arribeu a l’Hotel de Central podeu optar per pagar 3000 pesos xilens de transfer que us durà a Laguna amarga. Si passeu la nit al Campament central haureu de caminar una mica més perquè aquest està passat l’Hotel.

Nosaltres teníem reserva al campament Central però com que ja ho havíem fet tot i semblava que plouria vam marxar a dormir a Puerto Natales.

LLISTA MATERIAL

Us deixem a continuació la nostra llista del material que vam endur-nos a Torres del Paine, no ens cansarem de repetir la importància del pes a l’esquena així que dur més coses de les necessàries pot ser un error que pagareu amb ampolles als peus i dolor d’espatlles.

Anar a fer la compra al supermercat de Puerto Natales no era una tasca fàcil, havíem de pensar en quina quantitat de menjar era la necessària, comprar menjar que no tardés gaire a cuinar-se  gestionar bé el gas del fogonet, que no es fes malbé aviat, que no pesés gaire i que fos mitjanament equilibrat. Necessitaríem hidrats i proteïna. Vam pensar en comprar sobres de menjar preparat d’aquells en els que només cal afegir-hi aigua calenta, però només els venien en una botiga i eren molt cars.

Etapa 1

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Entrepà de formatge + barra energètica + poma
  • Cuscús amb panses i tonyina

Etapa 2

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Entrepà de fuet + barra energètica + mandarina
  • Sopa + puré de patata amb tonyina

Etapa 3

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Entrepà de tonyina + xocolata
  • Pasta amb tomata

Etapa 4

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Menjar precuinat, llenties i cigrons amb carn
  • Cuscús amb panses

Etapa 5

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Entrepà de tonyina + xocolata
  • Restaurant refugi Grey

Etapa 6

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Pasta amb tomata i ou dur
  • Sopa i entrepans de formatge calent

Etapa 7

  • Avena + cafè/xocolata + fruita deshidratada + fruits secs
  • Entrepà de tonyina + xocolata
  • Sopa de sobre + cuscús amb panses

Com veieu tots els dinars són freds perque no es pot cuinar fora dels campaments ( a excepció de l’etapa 4 (arribes aviat al Campamento Paso perque es comença a caminar molt d’hora i l’etapa 6 que vam parar al Campament Paine Grande i ens vam cuinar allà abans de continuar fins al Campament Italiano).

A banda del menú pròpiament dit també vam comprar fruits secs, xocolata, fruites deshidratades i barretes energètiques que ens anàvem menjant durant les pauses que fèiem pel camí. També us volem confessar que durant l’Etapa 5 que vam dormir al Refigui Grey no ens vam poder resistir i ens vam comprar una pizza i una hamburguesa que ens vam partir. A més a més, la recepcionista ens va convidar a una beguda en agraïment per ajudar-la a comunicar-se amb un francés. Així que en Nurbi es va beure una copa de vi i jo un cafè amb llet calentó.

Si us ha agradat la nostra entrada Torres del Paine Torres del Paine i si heu arribat fins aquí segur que sou apassionats de la muntanya, us animem a que doneu un cop d’ull al nostre apartat sobre senderisme.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!