Monguí i el Páramo de Ocetá

Encantados con Guadalupe y decepcionados por la falta de agua de la cascada en Florián pusimos rumbo a Monguí, en el departamento de Boyacá.

Data realització del viatge: 25/08/2019

Monguí és un poble patrimoni. Els seus carrers són de pedra igual que les seves cases pintades de blanc i amb els seus bonics balcons de fusta.

La tranquil·litat es respira en els quatre angles de la plaça a primera hora del matí, abans que les botigues de pilotes i altres comerços vagin obrint. Sí, Monguí és famós per les fàbriques de pilotes de futbol. Una activitat molt arrelada que confereix identitat al poble.

Potser és un poble molt concorregut, com confirmen els nombrosos hotels que hi podeu trobar, però els dos dies que nosaltres vam ser-hi no hi havia ningú.

Com arribar-hi

Nosaltres veníem de Florián, però la major part de la gent que vol visitar Monguí prové de Bogotà.

  • Des de Florián, nosaltres vam agafar  un bus fins a Barbosa (18.000 COP per persona) i des de Barbosa a Tunja (12.000 COP per persona), de Tunja a Sogarmoso (8.000 cop) i de Sogarmoso a Monguí (4.300 COP per persona). Un recorregut que va durar més de mig dia, encara que sorprenentment les connexions entre busos van ser bastant ràpides.
  • Des de Bogotà cal agafar un autobús fins a Tunja, de Tunja a Sogarmoso (8.000 cop) i de Sogarmoso a Monguí (4.300 COP per persona).

Els busos que van a Monguí des de Sogarmoso passen amb molta freqüència, més o menys cada 30 minuts.

Què fer a Monguí

Pots anar a visitar el poble de Monguí com a part d’una ruta pels pobles patrimoni i acontentar-te amb la visita al poble.

La plaça central, l’església i el pont de cal-i-canto són llocs pels quals passejar tranquil·lament. Però creiem que aquest pla no us portarà més d’un parell d’hores perquè el poble és petit i sincerament, quan fas moltes hores en bus per a arribar a una destinació, no vols passar més temps al bus que a la destinació.

mongui

Per a nosaltres el motiu d’anar a Monguí va ser recórrer el Páramo de Ocetá.

El Páramo de Ocetá està ple d’una planta anomenada frailejón. Els frailejones són plantes exclusives de Sud-amèrica nosaltres mai les havíem vist ( això pensàvem fins que vam veure-les de nou a les Muntanyes Simiens).

La veritat és que el Páramo de Ocetá ens va sorprendre moltíssim. Havíem vist muntanyes imponents a les  Torres del Paine i al Fitz Roy, havíem quedat muts davant les glaceres d’Islàndia i de la Patagònia, havíem trepitjat deserts, però mai havíem vist un Páramo. I entendre la seva importància com a ecosistemes que preserven l’aigua ens va semblar fascinant.

monguí y el páramo de oceta 1

páramo de ocetá

Per realitzar l’excursió al Páramo de Ocetá cal anar obligatòriament amb guia segons estableix la normativa municipal.

El govern local es va cansar de rescatar a gent perduda. Segons sembla es perdien un parell de persones cada setmana. La veritat és que la municipalitat no només va posar el guia com a obligatori sinó que ha senyalitzat tot el recorregut amb uns panells informatius que t’indiquen el percentatge del recorregut que has realitzat.

Nosaltres vam decidir fer l’excursió amb Monguí travel una empresa local que té l’oficina a la plaça major de Monguí.

Els nois de Monguí travels ens van semblar molt professionals. El preu de l’excursió a al Páramo de Ocetá és de 40.000 COP per persona i si vols el servei de pícnic té un cost de 10.000 COP per persona i ens va semblar molt complet (sandvitx,”entrepà”(dolç de guanaba),fruita i fruita seca).

El preu de l’excursió inclou una assegurança mèdica i abans d’iniciar l’excursió us faran emplenar un qüestionari mèdic i us prendran les constants. Comprovaran el vostre nivell d’oxigen en sang.

plantas paramo

Us ha agradat el Páramo de Ocetá, no és l’únic Páramo que vam veure, per sorpresa vam veure’n un altre a les muntanyes Simien d’Etiòpia.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!

> Dudas? Síguenos y contáctanos!

> Te ha gustado? Comparte!