Trekking Landmannalaugar
Si sou dels que escolteu la crida de les muntanyes, som iguals. Afegir al teu itinerari per Islàndia el trekking de Landmannalaugar no us decebrà. Quatre dies trepitjant muntanyes de colors, creuant rius, envoltar-se de glacials i de planícies verdes. El trekking de Landmannalaugar té de tot, serà per això que està inclòs entre els millors trekkings del món?
Pels que ja ens coneixeu sabeu de sobres que un dels nostres llocs preferits del món són les muntanyes. Una afició que en certa manera podríem dir que duem més endins des de que vam fer el nostre viatge a Nepal i vam caminar pels Annapurnes (Serralada dels Himalaies).
Quan va començar a ballar-nos pel cap la idea de marxar de viatge a Islàndia no tenia ni idea que aquest país tingués muntanyes, sabia que tenia glacials, volcans i cascades però no m’havia plantejat que fos un destí pels amants del senderisme. Però Ecosia (el cercador que nosaltres utilitzem) i unes quantes hores de cerca van dur-me a descobrir unes fotos d’unes muntanyes de colors. Les Rainbow Mountains peruanes a Islàndia, vaig pensar! I vaig començar a llegir-ne més fins que vaig entrar en una pagina web dels TOP 10 trekkings del món i allà estava: LAUGAVEGUR.
Volia anar-hi, volia fer-ho, però quedava saber si els nostres companys de viatge que no són tan muntanyers com nosaltres acceptarien dedicar 4 dies sencers a recórrer les Terres Altes d’Islàndia (Highlands). Van acceptar i jo vaig començar a planificar-ho tot.
COM ARRIBAR-HI
Aquest Trekking que NO és circular es pot fer començant per la part més alta (Landmannalaugar) i anar baixant fins a Porsmork o bé a la inversa. Per començar us diré que si no teniu bessons de ferro i un cos rollo Thor oblideu-vos de fer-lo en sentit ascendent, la única cosa que hi guanyareu seran agulletes. La majoria de gent realitza el trekking des de Landmannalaugar fins a Porsmork, com vam fer nosaltres.
Si durant el vostre viatge a Islàndia llogueu un cotxe tingueu en compte que l’accés al punt d’inici del trekking (Landmannalaugar) només és viable amb vehicle 4×4 i que després haureu de deixar el cotxe allà 4 nits i des de Porsmork haureu de tornar a Reykiavik per recular fins a Landmannalaugar amb bus per recollir el cotxe que s’haurà passat aparcat a Landmannalaugar 3 nits. És una opció, però no és recomanable: perdreu temps i diners. Els diners de pagar el cotxe de lloguer durant 4 dies i no fer-lo servir, el patiment de deixar el cotxe sol durant tota la duració del trekking i els diners que us costarà el bus per anar de Porsmork a Reykiavik (uns 70 euros) i de Reykiavik a Landmannalaugar (uns 70 euros més).
Nosaltres el que vam fer va ser començar el viatge amb el trekking i després del trekking llogar el cotxe.
El dia que vam arribar vam dormir al Hi City Hostel de Reykiavik que està allunyat del centre però té just davant una parada dels autobusos que van a Landmannalaugar. Hi ha un parell de companyies d’autobusos que van a Landmannalaugar, podeu consultar els horaris a la web nat.is. Nosaltres hi vam anar amb TREX.is i els bitllets d’anada van costar-nos (9000 isk = 70 euros per persona). És un trajecte d’unes 3:30 hores. El bus és un 4×4 i es creuen un parell de rius durant el camí, bàsicament a l’últim tram que és per una carretera F.
ON DORMIR?
Aquest trekking només es pot fer durant 3 mesos a l’any, juny (segona quinzena), juliol, agost i setembre (primera quinzena). Les dates exactes són variables segons la previsió del temps.La resta de l’any està tancat degut al temps, bàsicament queda tot cobert de neu. Això fa que durant aquests mesos es condensi tota la gent que vol anar-hi. Sobretot durant el mes d’agost, vaig llegir que hi poden arribar-hi a passar 200 persones per dia!!!
Si fas la ruta Landmannalaugar- Porsmork, el més habitual és que hi dediquis 4 dies – 3 nits. Però on es dorm? Vaig tardar bastant en descobrir que hi havia refugis, tots els vídeos que veia la gent dormia en tendes d’acampada i em va costar encara més saber com podia reservar plaça en aquests refugis, si és que era possible fer-ho.
Resulta que molta gent dorm amb tendes d’acampada perquè els refugis tenen poca capacitat pel volum de gent que hi ha juliol i agost. A més a més, vaig llegir que els refugis solen estar plens perquè les agencies reserven places amb molta antelació per grups.
Per mi no era viable dormir en tendes al mes de setembre. El temps a Islàndia és poc previsible, pot ploure en qualsevol moment i a més fa fred.
Gràcies a en Pedro de @conbotasymochila que havia fet el trekking uns anys abans vaig descobrir la web dels refugis. En aquesta web no només trobareu els refugis per aquest trekking sinó que hi apareixen tots els refugis de la federació islandesa (per exemple, quan vam anar a Askja vam veure que allà també hi ha un refugi).
En aquesta web trobaràs un mail de contacte des del que podràs consultar la disponibilitat dels refugis per les teves dates i reservar les places previ pagament de la totalitat del cost.
La idea inicial era fer el trekking els últims dies del viatge, del 13 al 17 de setembre però la noia va dir-me que no podien assegurar-nos que els refugis estesin oberts i que el clima seria un problema així que vam reservar del 5 al 8 de setembre.
IMPORTANT: CAL RESERVAR AMB MOLTA ANTELACIÓ, nosaltres ho vam fer 7 mesos abans!!!! Pel camí ens vam trobar un Francés que ho havia reservat amb 1 mes d’antelació però ell era una sola persona i tingueu en compte que no és el mateix reservar per setembre que per l’estiu.
Els refugis són CARS, molt i molt cars. Costen 9000 isk per nit, és a dir, 70 euros per nit per persona.
REFUGIS
1)Hrafntinnusker
És el refugi més rudimentari: sala d’entrada amb espai per deixar les botes, dues habitacions per unes 12/18 persones a la planta baixa, cuina comunitària equipada amb plats, gots, coberts, olles, paelles, sabó, …, dormitori gran a la planta de dalt, les taules per menjar estan dins l’habitació,els lavabos són en una altra caseta a fora, NO HI HA DUTXES, NO HI HA BASURA (has d’endur-te la teva brossa), NO HI HA ENDOLLS, ni cobertura de mòbil i molt menys wifi.
IMPORTANT: NO HI HA MENJAR, has d’endur-te el teu menjar. L’aigua es pot beure de l’aixeta, no cal carregar l’aigua.
Obligat descalçar-se en TOTS els refugis! Us recomanem que dueu unes xancletes amb les que pugueu posar-vos els mitjons.
2)Alftavatn:
És un refugi més complet, té dues casetes i separat la caseta dels banys i les dutxes. Per gaudir d’una dutxa d’aigua calenta cal pagar 500 isk i tens 5 minuts d’aigua calenta. L’espai és més ampli que a Hrafntinnusker. Entrada per deixar les sabates, zona comunitària amb cuina i taules per menjar, dormitoris. A nosaltres ens va tocar una habitació de 5 llits per només nosaltres 4. Aquí pots llençar la brossa.
Al costat d’aquest refugi, però gestionat per altra gent, hi ha un restaurant/bar on prèvia reserva pots sopar. Nosaltres no ho sabíem però ens hi vam prendre unes cerveses per celebrar la caminada! (evidentment a preus cars).
3)Emstrur
Espai limitat per molta gent, són petits bungalows amb lliteres dobles. Al nostre bungalow érem 20 persones. La cuina és molt petita, només dos fogons per 20 persones. El lavabo, com sempre, estava en una caseta a part. Opció dutxes pagant 500 isk per 5 minuts d’aigua calenta. Aquí tampoc hi ha paperera, has de carregar les deixalles.
ETAPES
Etapa 1: Landmannalaugar- Hrafntinnusker
12km – Duració 4-5 hores
Desnivell ascendent : 470 m
Landmannalaugar és un destí popular per gent que fa l’excursió d’un sol dia, això fa que sigui de totes les etapes del trekking la més concorreguda. Durant aquesta primera etapa veuràs les muntanyes de colors, podràs banyar-te en aigües termals i en el nostre cas trepitjaràs neu. Després del primer tram, els camins de la gent que fa rutes d’un sol dia i la gent que va al refugi es bifurquen de manera que camines unes 3 hores sense creuar-te amb ningú. De fet, nosaltres vam estar sols durant molt de tall. Està molt ben senyalat tot el camí, hi ha rètols i també fites cada 50 metres. És difícil perdre’s però per si trobes boira és recomanable dur el track en gps descarregat al mòbil (wikiloc).
Etapa 2: Hraftinnusker- Alftavatn
12 km -Duració 4-5 hores
Desnivell descendent: 490 m
Durant aquesta etapa travesses glacials, zones àries de pedres i finalment per unes muntanyes verdes que aboquen al llac.
Etapa 3: Álftavatn-Emstrur(Botnar)
15 km – Duració 5-6 hores
Desnivell descendent 40 m
Etapa 4: Emstrur – Porsmork
15 km-Duració 6-7 hores
Desnivell descendent 300 m
COM TORNAR?
Des de Porsmork surten autobusos dirección Reykiavik, es poden reservar allà mateix però corres risc de quedar-te sense places com ens va passar a nosaltres, així que millor reservar-ho. Preu del bitllet uns 9000 isk (70 euros).
T’encantaria fer el trekking Landmannalaugar o Laugavegur però això de marxar a l’estranger et queda molt lluny, també pots anar d’excursió per Catalunya, aquí tenim algunes propostes.