Trekking per les muntanyes Simien

No és cap secret que ens encanta el senderisme i que on anem intentem passar uns dies perduts a les muntanyes. Etiòpia no anava a ser l’excepció i les muntanyes Simien semblaven l’escenari perfecte.

Declarades patrimoni de la humanitat  alberguen quatre espècies endèmiques, entre les quals destaquen els babuïns gelada. Volíem veure’ls així que vam anar-hi!

Data realització del viatge: 21/10/2019

Per activa i per passiva vam intentar fer el trekking de les muntanyes Simien per lliure. No ens agrada pagar tours i menys per caminar. A més, qualsevol tour a Etiòpia costa un ronyó i les muntanyes Simien no són una excepció.

trekking per les muntanyes Simien per lliure

Vam llegir molts blogs i vam trobar que era possible anar a les Simien per lliure. Nosaltres no ho vam fer per lliure principalment per falta de material (aquesta vegada no viatjàvem amb la tenda d’acampar ni els sacs).

No obstant això, volem animar-vos a fer les Simien per lliure, així que us donarem alguna informació d’utilitat.

El poble més prop de les Simien es diu Debark i s’hi pot arribar en bus des de Gondar.

PRIMER PAS:L'OFICINA DE REGISTRE I EL SCOUT

En aquest poble es troba l’oficina on haureu de registrar-vos i on haureu de contractar els serveis d’un scout.

Un scout és un home armat amb una kalashnikof i contractar-lo és obligatori. Cada quatre persones és necessari contractar un scout. Si sou 6 persones haureu de pagar-ne 2.

El preu del scout per dia està fixat i són 90 birr. A més, si aneu per lliure penseu que haureu de donar-li menjar. No dormen, lu poc que dormen és fora de les tendes d’acampada. Vigilen a la nit.

SEGON PAS:EL GUIA I MATERIAL DE LLOGUER

A l’oficina podeu contractar guia, cuiner i llogar material. Us deixem la llista dels preus de lloguer de material que vam veure. Són preus fixos.

Si el vostre viatge és només per Etiòpia i a casa teniu el material d’acampada us recomanem que el porteu vosaltres, així només haureu de pagar el scout. A més si viatgeu amb un grup d’amics o en parella els costos del scout es dividiran.

En la nostra opinió el guia és totalment prescindible si us descarregueu el track gps que podeu trobar en Wikiloc i teniu una mínima experiència fent trekking. Wikiloc funciona sense internet i hi ha les diferents etapes del trekking. Si ho seguiu no us perdreu. El camí no té dificultat tècnica.

Als campaments us trobareu amb els grups que van amb guies que hauran arribat abans que vosaltres i les tendes ja estaran muntades. Pregunteu on podeu situar-vos i llest.

TERCER PAS:EL TRANSPORT

Aquesta és la part més complicada perquè  començar a caminar al poble Debark és sumar quilòmetres totalment innecessaris. És una opció però haureu d’afegir-li un dia més al recorregut i acampar enmig del no-res.

Així que heu de buscar un cotxe que us porti del poble fins a l’inici del trekking (indicat al wikiloc). Aquesta tasca no serà fàcil perquè els cotxes que van cap enllà són turístics i si us porten us cobraran un preu altíssim.

Però tranquils, no està tot perdut. Cada dia sobre les 8 del matí surt un bus local des del poble Debark direcció a un altre poble que està a l’altre costat de les muntanyes Simien. Aquest bus creua per enmig de les Simien. Pugeu al bus i li demaneu al conductor que us deixi a l’inici del trekking i llestos.

Per si l’opció del bus no us surt bé, hi ha diversos camions que també creuen les Simien i amb els que podeu viatjar a dalt encara que això pel nostre gust és massa aventura.

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA

Com us dèiem, nosaltres vam contractar una agència perquè no teníem el material per anar-hi pel nostre compte. L’agència la vam trobar a Gondar i després de molt regatejar vam aconseguir pagar 8000 birr per tres dies 2 nits (les 2 persones).

Aquesta empresa no és que fos una meravella i per això no la recomanarem però tampoc va estar malament. El pitjor va ser que vam perdre molt de temps el primer dia, fins a les 13 hores no vam començar a caminar.

El nostre guia deixava molt a desitjar perquè no ens explicava gairebé res. El conductor es va prendre unes 4 cerveses al poble mentre perdíem el temps. En aquest moment vam trucar a l’agència per queixar-nos.

Tot va començar mig malament però caminar ens va treure tot el mal humor. Quines vistes vam tenir durant el primer dia!

trekking simien

El dinar durant els tres dies era un entrepà, dues peces de fruita i una aigua. Nosaltres ja en teníem prou.

PRIMER DIA DE TREKKING PER LES MUNTANYES SIMIEN

Ja el primer dia vam tenir la nostra trobada amb els babuïns. Davant la nostra sorpresa, eren molt poc tímids i el guia ens va dir que ens podíem acostar fins a uns 4 metres de distància. Es van deixar fotografiar molt bé!

El paisatge encara que era veritablement impressionant va ser el mateix durant tota l’etapa. Vam parar a varis miradors.

Vam arribar sobre les 5 al campament i ja teníem les tendes d’acampar muntades. En arribar et preparen un te o un cafè i et donen crispetes. Vam anar a un mirador prop del campament a veure la posta de sol.

Ja amb els frontals encesos ens van servir el sopar. Sopa de llenties de primer i espaguetis amb salsa de tomàquet de segon. La veritat és que estava tot molt bo! Excel·lent el nostre cuiner. Gairebé tots els grups mengen el mateix, les agències es posen d’acord i els cuiners cuinen per a tots alhora.

Havent sopat, van encendre un foc i amb la calor del foc i una tassa de té a la mà els núvols van desaparèixer  deixant damunt dels nostres caps un cel estrellat espectacular.

El nostre grup, format per una parella d’israelites i un parell d’amics espanyols la va liar bastant. Els espanyols van treure una ampolla de whisky que van repartir entre tots i van començar a cantar. La veritat és que eren uns personatges amb els quals ens ho vam passar bé, encara que crec que la seva serenata va molestar una mica al grup de francesos jubilats que intentàven dormir.

fogata

SEGON DIA DE TREKKING PER LES MUNTANYES SIMIEN

L’endemà ens vam despertar a les 7 i ens van servir l’esmorzar. Pa amb mantega de cacauet, melmelada i mel, a triar. I després uns ous regirats amb verdures. Per a beure te o cafè.

Vam caminar unes dues hores fins arribar a la cascada de Jimbar. Una cascada amb una caiguda de 500m que impressiona. En aquesta època de l’any no estava en tota la seva esplendor però ens va agradar molt.

cascada trekking montañas simien

Després, amb el nostre programa, puges a la minivan que et porta uns quilòmetres més endavant on comences a caminar de nou.

Allà vam perdre a gairebé tot l’equip. L’israelita va dir que no li agradava el trekking i que se’n anava i va aprofitar que els dos espanyols tenien contractat el tour de 2 dies 1 nit per marxar.

Així doncs ens vam quedar nosaltres i la noia israelita que no havia fet un trekking en la seva vida i que després de fer quatre passos va decidir contractar un cavall perquè la portés. Coses que no entendré mai!

El segon dia ens va oferir un paisatge totalment diferent que per a mi( Mireia) era preciós. Un “páramo”! No teníem ni idea que veuríem un param a les muntanyes Simien però si t’ho pares a pensar aquest ecosistema es troba al tròpic a més de 3.000 metres, dues condicions que les Simien complien. I on hi ha erm hi ha frailejones (espeletia). Els frailejones són una planta que em té enamorada i després de visitar el Páramo de Ocetá pensava que mai tornaria a veure-les. Trobar-les a milers a les Simien em va dibuixar un gran somriure.

frailejones montaña simien

A més,vam trobar un altre grup de babuïns, més de dos-cents calculava jo. Que bé tornar a veure’ls, no sabíem que també els trobaríem en aquesta etapa.

Vam arribar d’hora al campament, sobre les 16 hores i en Norbert es va tombar a dormir perquè no es trobava molt bé. Va plovisquejar una mica fins que per sort va parar just a l’hora de sopar.

El sopar va ser un espectacle novament. Tot era vegetarià. Primer una sopa de verdures i de segon un munt de coses bones. Uns bunyols d’albergínia, pastanaga i arròs i patates rostides. Que bo!

Després ens van obrir una altra foguera però sense els espanyols fent ambient no va ser divertit i  vam anar a dormir al cap de poc.

TERCER DIA DE TREKKING PER LES MUNTANYES SIMIEN

Això d’aquest dia és simbòlic perquè bàsicament camines un parell d’hores al voltant del campament i després ja et ve a buscar la minivan per a portar-te a Gondar.

En aquestes dues hores vam explorar els voltants del campament que ofereixen unes boniques vistes i vam tenir la sort de trobar-nos super de prop un grup d’uns 20 babuïns. Diversos mascles es van començar a discutir i em vaig fotre un espant que em vaig agafar al scout. Aquest home encara deu riure!

Desde de lluny, vam poder albirar una altra de les espècies endèmiques de les Simien, una cabra muntesa (Walia) però estava molt molt lluny així que només vam aconseguir veure-la a través del zoom de la càmara.

trekking montañas simien

MATERIAL PEL TREKKING PER LES MUNTANYES SIMIEN

Estàs a Àfrica però a les Simien fa fred. No pots anar de trekking per les muntanyes Simien amb màniga curta, amb bambes i amb una jaqueta. A les Simien cal anar-hi amb roba adequada de trekking, calçat per a caminar (recomanables botes de muntanya, però sinó amb unes bones bambes també es pot) i roba d’abric.

Durant el dia podeu caminar en màniga curta si fa sol però a la nit les temperatures baixen fins als 5 °C més o menys. Necessitareu un bon abric, un gorro, un buff pel coll i roba tèrmica amb la qual dormir.

Els sacs que proporciona l’agència són insuficients, et donen una manta perquè no passis fred, però tot i així és convenient portar malles i samarreta tèrmica per dormir.

També necessitareu frontal o llanterna.

Els pals de trekking poden ser-vos d’utilitat, ja que jo estic molt acostumada a usar-los vaig demanar a l’agència si me’n deixaven uns. Em van donar un pal. No era realment necessari perquè hi havia poca pujada.

Et deixem aquí la nostra llista de material amb la qual vam afer el Circuit O de les Torres del Paine i que serveix per a qualsevol trekking de més d’un dia.

vistas simien

Teniu mes ganes de caminar pel món, doncs anem a trepitjar les terres d’Islàndia amb el Trekking de Laugavegur.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!