San Pedro de Atacama per lliure

"El aspecto del desierto es radicalmente diferente al que presentaba por la mañana, al salir el sol. Del mismo modo, mi vida iba sufriendo ligeras alteraciones."
Claire se queda sola (1995)
Marian Keyes

Fer San Pedro de Atacama per lliure és un somni per molts viatgers, però és un destí car. En aquest post us ensenyarem om recórrer-ho de forma barata i els millors lloc per visitar en un itinerari de 4 dies per la zona.

Per nosaltres arribar al Nord significava deixar enrere més de dos mesos d’aventures, però al mateix temps significava viure algo nou, el final de Xile i el principi de Bolívia. Per les experiències d’altres viatgers que vam conèixer durant el viatge vam decidir quedar-nos a San Pedro de Atacama cinc dies, els quatre primers recorrent els seus voltants i l’últim de descans organitzant el nostre tour a Uyuni.

Que fer a San Pedro de Atacama

El poble de San Pedro de Atacama en sí mateix ens va semblar corromput pel turisme, de fet, lo únic que ens va semblar autèntic va ser l’església i els barris més allunyats del centre. A dia d’ avui,els carrers Caracoles i Toconao estan pensats per cobrir totes les necessitats dels turistes: cases de canvi, botigues de souvenirs, restaurants, agencies de tour-operadors i hostals. No hi busqueu a la gent local perquè allà als únics que hi trobareu són als que es dediquen al turisme. Per tot això, fer San Pedro de Atacama per lliure és una bona opció.

Deixant de banda el poble, els voltants de San Pedro de Atacama són espectaculars. Si feu base a San Pedro podeu visitar:

No obstant, si voleu visitar TOTS aquests llocs, us recomanem passar a San Pedro com a mínim 6 dies.

Com moure's

A San Pedro de Atacama trobareu moltes ( quan dic moltes em refereixo a més de 50) agencies de turisme on podreu contractar tots els tous als llocs anteriorment citats.Els preus dels tours oscil·len i algunes agencies ofereixen promocions si contractes més d’un tour amb elles.

Per tal que us feu una idea, us deixem aquí alguns dels preus orientatius que vam veure a les agencies ( preus aproximats):

Aquests preus ens semblaven cars i per això vam fer San Pedro de Atacama per lliure. Atès que no existeix transport públic que et dugui a aquests atractius, només quedava l’opció de llogar un cotxe.

Per recórrer els paisatges de la regió d’Antofogasta on es troba el poble de San Pedro de Atacama vam decidir llogar un cotxe. Va ser un gran encert!

Vam llogar un cotxe a la ciutat de Calama que es troba a 100 km de San Pedro de Atacama (1:30 horas) perquè, tot i que existeixen algunes empreses de lloguer de vehicles a San Pedro de Atacama, ens sortia més barat llogar a Calama.

Degut a l’estat d’alguns camins pels que s’accedeix als atractius turístics, recomanem llogar un cotxe alt, un SUV. Nosaltres vam llogar un PEUGEOT 3008 que era 4×2. Vam dubtar molt sobre si era necessari un 4×4, però ho vam preguntar a la pròpia agència i ens van dir que no ho era.

Tenien raó, el nostre SUV va ser perfecte per tot el que vam fer!

Llogar un cotxe NO és barat, per això vam decidir buscar companys de viatge amb els que repartir-nos el preu del lloguer i la gasolina del cotxe. Podeu buscar companys de cotxe a través d’alguna plataforma per internet,nosaltres vam publicar el nostre viatge a Couchsurfing i a través d’aquí vam trobar els nostres companys de viatge: en Mario (Brasil), Jordane ( França) i Marta ( Espanya). En realitat a la Jordane la vam conèixer a l’autobús de Salta a Calama i li vam proposar el pla.

PEUGEOT 3008

CLP 270.000
4 dies
  • 4 x 2
  • DIESEL
  • AUTOMÀTIC
calama

ITINERARI DE VIATGE - 4 DIES

DIA 1. LAGUNAS ESCONDIDAS DE BALTINACHE + MIRADOR PIEDRA COYOTE

Recollim el cotxe de lloguer a les 9 del matí, després de la paperassa ens entreguen el cotxe i arribem a San Pedro de Atacama a les 11:30 del matí. La nostra primera parada va ser la gasolinera del poble ( COPEC) on ens vam trobar amb els nostres companys de viatge.

Vam posar rumb a les Lagunas Escondidas de Baltinache que es troben a 57 km de San Pedro de Atacama direcció Calama. Per arribar-hi s’ha d’agafar una desviació cap a la carretera B-241. No us amoïneu perquè la desviació està anunciada a la Ruta 23 amb una senyal molt grossa i a més a més tant “Wikiloc”,”Google maps” com “Maps.me” us hi duran.Tardareu més d’una hora a recórrer el camí perquè està en mal estat.

Les Lagunas Escondidas de Baltinache són un conjunt de 7 llacunes d’aigües turqueses d’ orígen pluvial que es troben enmig d’un salar, el que significa que les seves aigües són salades i podeu flotar. Sí, està permès banyar-se a dos de les llacunes! Us recomanem banyar-vos a l’última perquè és molt més bonica que la primera.

El passeig per les llacunes es pot fer en uns 30 minuts perquè en realitat és poc més d’un quilòmetre, però la bellesa de l’indret t’obliga a parar-te cada 5 minuts a fer milers de fotos, així que us recomanem que gaudiu de la passejada amb tota la calma del món.

Les Lagunas Escondidas de Baltinache són un imperdible de la zona per dos motius. En primer lloc, perquè hi ha molt pocs tours que ofereixin l’excursió, el que significa que el lloc es manté molt poc concorregut i es pugui gaudir molt més. En segon lloc, perquè si ho compares amb la Laguna Céjar, molt més famosa, l’entrada a aquest lloc és més econòmica. En resum:menys gent, més maco i més barat.

HORARI

9:00h a 18:00h

entrada

5.000 CLP

localitzacio

57km de SPA. Ruta B-241

picnic
dutxa
WC

Vam menjar a l’àrea de picnic, ens vam dutxar ràpid ( només estan permeses les dutxes de 2 minuts) i ens en vam anar al mirador “Piedra Coyote” a veure la posta de sol.  Allà ens hi vam trobar centenars de turistes i per això us recomanem que busqueu un altre lloc. Informació mirador:

acces vehicles

fins les 17:00h

entrada

1.500 CLP

DIA 2. MIRADOR PIEDRAS ROJAS + LAGUNA TUYAJTO + LAGUNA CHAXA

Ens trobem a la gasolinera COPEC  a les 8:30h del matí i després de carregar el dipòsit ens n’anem direcció Piedras Rojas. Per cert, és millor omplir el dipòsit al matí perquè hi ha menys cua que al vespre. 

Ubicat a 150 km de San Pedro de Atacama, seguint la carretera 23 s’arriba a Piedras Rojas, un mirador amb unes vistes de colors cremosos. Piedras Rojas, que deu el seu nom al color de les pedres, és una formació rocosa dins el Salar de Aguas Calientes, alta puna dels Andes xilens. El Salar de Aguas Calientes pertany al Salar de Talar, d’una superfície de 46 km2, situat a una altura sobre el nivell del mar de 3.950 m.

Uns 8 km més endavant et trobes amb la llacuna “Tuyajto” que no surt a cap tour però que és molt bonica.

Després retrocedim fins les llacunes“Miñiques” y “Miscanti” que comparades amb les dues anteriors no ens van semblar ni la meitat d’espectaculars. Allà hi ha zones habilitades per menjar així que vam aprofitar per dinar.

Després del dinar vam parar a prendre un te al poble de Socaire. Vam provar un “matecito” de “Rica-Rica” amb fulles de coca. El “Rica-Rica” és una herba medicinal altiplànica, característica de la zona, que es fa servir per problemes de cor, ronyons i circulació. Les fulles de coca s’utilitzen per prevenir mal d’altura.

Continuant direcció a San Pedro de Atacama s’ha d’agafar una desviació per la carretera B-355 per arribar a la llacuna “Chaxa” enmig del Desert d’Atacama, situada a la “Reserva Nacional los flamencos”. Allà, a banda de poder veure alguns flamencs vam veure la posta de sol més maca de les nostres vides.

HORARI

9:00h a 19:00h

entrada

2.500 CLP

localitzacio

128km de SPA. Ruta B-355

DiA 3. VALLE DE LA LUNA + PUKARa DE QUITOR + VALLE DEL ARCOIRIS

El tercer dia ens trobem a les 9:30h del matí perque tot el que volíem visitar estava relativament aprop de San Pedro de Atacama i ens venia de gust descansar una mica més.

La nostra primera parada va ser al Valle de la Luna. Contràriament al que pensàvem, encara que es visiti amb cotxe hi ha camins per recorrer a peu, així que guardeuvos tot el matí per veure el Valle de la Luna.

Dins de la Vall hi ha varis miradors, per nosaltres el millor va ser el mirador de la Duna Major, recorrent-lo i fent mil i una fotografies ens hi vam passar una hora. Després us trobareu el mirador “Apaches” i el mirador “Tres Marías” ( hi ha més miradors però per causa d’unes esllevissades alguns estaven tancats).

Atès que ens trobavem aprop de San Pedro i que la calor apretava molt vam decidir anar a dinar al hostal. Va ser una gran idea, ens vam beure una llimonada fresqueta i vam reposar les  forces.

Cap a les 3:00 om vam anar a visitar el jaciment arqueològic de Pukará de Quitor. Un cop allà, i veient des de fora com eren les runes vam decidir que pagar entrada sense tenir un guia no tenía massa sentit perque només veuríem pedres sense saber què havíen estat en el passat. Així doncs, vam posar rumb al Valle del Arcoíris.

El Valle del Arcoíris es trova a una hora en cotxe des de San Pedro de Atacama, direcció a Calama agafant la desviació per la carretera B-207 i creuant per la “Quebrada Chuschul”.Lo més bonit d’aquesta vall és que és poc visitada pels tours i que les diverses montanyes tenen colors diferents formant en el seu conjunt una paleta de colors amb vermells, marrons, verds, grisos i blancs.

Des del punt panoràmic, podeus recorrer a peu en uns 30 minuts un camí que passa pels voltants de les montanyes i atravessa camps de “Rica-Rica”.

Informació sobre el Valle de la Luna:

HORARI

9:00h a 17:00h (13:00 acces cotxes)

entrada

3.000 CLP

localitzacio

5,9km de SPA. Ruta 23

DiA 4. geiseres DEL TATIO + QUEBRADA DE GUATiN + OJOS DEL SALAR

Sona el despertador a les 4 del matí i a les 4:30 hores ja hem recollit a tot el grup. Ens espera una hora i mitja conduint de nit, la nostra idea és arriar als “Geiseres del Tatio”  per poder veure la sortida del sol. 

Ho vam aconseguir! Nosaltres i centenars de turistes estàvem veient sortir el sol entremig de fumaroles. Els turistes no importen perquè hi ha molt d’espai i és tot molt bonic.

Els “Geiseres del Tatio” tenen dos camps geotèrmics diferenciats, cadascun amb el seu pàrquing.Quan nosaltres hi vam anar l’accés a la zona dels geisers de fang estava tancada i no hi vam anar. Després ens vam assabentar que caminant sí que si podia arribar. Quina llàstima! 

Quan comencen a brillar els primers raigs de llum amb força, les fumaroles blanques que tant destacaven en la foscor es tornen menys perceptibles. Per això, encara que costi déu i ajuda llevar-se tant d’hora val la pena l’esforç.

Ja amb el sol sobre els nostres caps ens vam despullar en uns canviadors i ens vam banyar a la piscina termal que hi ha allà mateix.

Quasi quatre hores més tard de la nostra arribada ( vam arribar a les 6:10 am) vam marxar dels geisers relaxats per les termes i havent recuperat les forces amb l’esmorzar. Durant el camí de tornada hi ha un parell de miradors a les llacunes on es poden veure flamencs, vicunyes i alguna guineu que va mig perduda.

Rumb a Guatín ens parem a prendre un cafetó al poble de Machuca. El poble està deshabitat, ja només es dedica al turisme. Un bar-restaurant on si us ve de gust podeu menjar unes broquetes de carn de llama. La Mireia es va menjar una empanada fregida de formatge de cabra que no estava gens malament.

Seguint per la carretera B-245 s’arriba a Guatín que, com a poble, la veritat és que no el vam veure.Per trobar-lo vam buscar a “Maps.me” “Cañón de Guatín”. Just al costat hi ha un punt marcat on hi ha un solar de terra que s’utilitza com a estacionament per accedir a dins del canyó caminant.

El camí no està ben senyalitzat, bàsicament heu de posar-vos al riu i ja veureu petjades. Encara que és un tour que les agencies venen, no és un lloc gaire concorregut. Nosaltres només ens vam creuar amb 4 francesos que anaven amb un guia. El sender que ressegueix el riu no sabem fins on arriba. Nosaltres vam caminar uns trenta minuts cap endins del canyó fins que vam trobar un lloc preciós amb formacions basàltiques que ens van recordar a Islàndia. Es torna pel mateix camí.

Us animem a que descobriu aquesta zona per varis motius. El primer motiu, perquè després de tantes llacunes us vindrà de gust veure un lloc amb més vegetació. El segon motiu és que té cactus molt alts ( si no els heu vist en el Nord d’ Argentina us sorprendran moltíssim). Per últim, el lloc transmet molta pau i tranquil·litat perquè estàs pràcticament sol, cosa que s’agraeix després de compartir els geisers amb tant de turista.

Atès que ens havíem llevat tant d’hora vam decidir anar-nos-en als respectius hostals a menjar i descansar. Vam quedar novament a la tarda per anar a veure la posta de sol als “Ojos del Salar” que són dues llacunes d’aigua dolça formades naturalment.Segons tenim entès, els ulls es formen per la sortida d’oxigen acumulat sota el salar. Està permès banyar-se en una. Fins i tot hi havia gent que s’hi tirava de caps! A nosaltres les algues i el color de l’aigua no ens van convèncer i no ens vam banyar. La part bona del lloc és que és totalment GRATIS.

Informació Geiseres del Tatio:

HORARIO

6:00h a 17:00h

entrada

10.000 CLP

localizacion

79km de SPA. Ruta B-245

ALLOTJAMENT A SAN PEDRO DE ATACAMA

Nosaltres vam estar allotjats al “Ecoluna Lodge Hostel” que NO està situat al centre d’Atacama. Es troba a 2 km del centre, és a dir, a 15 minuts a peu. Si es fa San Pedro de Atacama per lliure és una bona opció, però si no tens vehicle recomanem que et quedis al centre. Per nosaltres, que teniem el cotxe, va ser una gran idea.

La dona que el regenta és molt simpàtica. Hi ha cuina d’ús compartit. Vam estar en una habitació compartida amb 5 llits i bany compartit per uns 9.000 pesos xilens per nit per persona.

El millor del hostal és la tranquil·litat i que a les nits encenen una foguera al jardí. Nosaltres sopàvem a la vora de la foguera quasi bé cada nit, va ser molt bonic.

Esperem que us hagi agradat i que us serveixi d’ajuda per fer San Pedro de Atacama per lliure.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!