Què veure i fer a Arequipa

Benvinguts a l’entrada de què veure i fer a Arequipa

Aquesta ciutat va aconseguir que ens sentíssim a gust entre els seus carrers empedrats, les seves façanes blanques i les seves esglésies, convents i museus.

"No se nace en vano a los pies de un volcán"
Jorge Polar Vargas

Fecha realización del viaje: 14/07/2019

Vàrem passar quatre dies a la segona ciutat més important de Perú i van ser suficients per enamorar-nos d’ella i per poder afirmar que ens va agradar més que Cusco.

Per nosaltres Cusco va ser una ciutat en la que ens vam sentir turistes quasi en tot moment ja que els locals estan acostumats a rebre milers d’estrangers et veuen més com un bitllet amb potes i t’intenten vendre massatges, “tours” i records a casa pas que fas. Però és una ciutat històrica molt important, amb una ubicació perfecte per accedir a les ruïnes inca i amb un casc antic ple de balcons colonials de fusta.

 

QUÈ VEURE I FER A AREQUIPA

1.PLAÇA D'ARMES

Si, ho sabem, això ho trobareu a totes les pàgines web, però és que la Plaça d’Armas d’Arequipa és molt bonica. De menor mida que la plaça d’armes de Cusco, esta rodejada per edificis amb portals neorenaixentistes. La font central i les dos altes palmeres vesteixen la imponent Catedral a la perfecció.

La visita a l’interior de la Catedral no la vàrem fer per falta de temps, però té un cost de 10 soles.

Les millors vistes de la plaça les tindreu si pugeu a prendre quelcom al restaurant “On the top”, que es troba al quart pis. S’entra per les escales de l’Hotel Plaza Suites.

Les vistes són espectaculars, però el preus prohibitius, així que nosaltres varem prendre un parells de cerveses i pa amb all, el més barat de la carta. La millor moment per anar-hi és durant la posta de sol. encara que s’hi ha d’anar amb temps ja que algunes agències porten els grups i ocupen totes les cadires.

plaza de armas arequipa

2.CLAUSTRES DE LA COMPANYIA DE JESÚS

A un extrem de la plaça d’armes, al carrer General Morán, trobareu l’església de la Companyia. La seva façana és preciosa i ens va recordar, vagament, a l’església de Sant Lorenzo de Potosí.

Hi ha dos clàustres, als quals s’hi accedeix des del mateix carrer. Són privats, així que dins trobareu algunes botigues i restaurants, però l’accés és gratuït. Nosaltres varem menjar a la Picantería La Benita del Claustro de la que us parlarem més a fons a l’entrada de menjar a Arequipa.

El Claustre Major, el primer que veureu, té arcs de mitja punta sobre columnes decorades a les seves quatre façanes. Les columnes del primer claustre són barroques i tenen relleus florals i d’àngels. També podreu veure gàrgoles i els monogrames llatins de  Jesús, María i José a les parets.

Té una font en el centre amb un relleu d’un àngel. ¡Sens dubte, un dels claustres més bonics que hem vist!

A l’interior de l’església no vàrem entrar per falta de temps.

3.MONESTIR I MUSEU DE LA RECOLETA

Si mireu a l’horitzó, veureu que no només destaquen dos torres blanques de la Catedral, creuant el riu sobresurt un campanar roig. Aquest és el campanar de la Recoleta.

El Monestir de la Recoleta no rep tanta publicitat com el convent de Santa Catalina i, de fet, va ser un descobriment d’última hora. Però, Uau! quina grata sorpresa!

horari

De dilluns a Dissabte de 9:00-12:00 i de 15:00-17:00 Dimecres i Divendres de 17:00-20:00

entrada

10 soles general 5 soles estudiant

localització

calle recoleta,117

Però, que us va agradar tant? Per què és especial?

  •  una biblioteca amb llibres de més de 500 anys d’antiguitat (resulta que el clima sec d’Arequipa, la seva temperatura agradable durant tot l’any i l’altitud a la que es troba (no hi ha insectes) crea un ambient propici per a la conservació dels llibres. A la biblioteca vàrem descobrir coses molt sorprenents, com: pergamins egipcis, un mapa d’Espanya del 1802, on sortien els nostres pobles i, el que li va agradar més a la Mireia un desplegable de 6 metres que contenia la història de la humanitat de forma cronològica i amb dibuixos.
  • una sala dedicada a animals amazònics i una altre amb vestimenta dels indígenes i fotos antigues. Si sou pro-animalistes potser no us agradi veure els animals dissecats. Hi ha un collar fet amb ullals de jaguar fet pels indígenes!
  • Té una sala amb restes arqueològiques inca i amb retrats dels reis. També hi ha vàries mòmies i cranis. Creiem que varem veure més elements que no pas al Museo Andino on es troba la famosa mòmia de la Juanita.
  • Els claustres estan ben conservats i són bonics.
  • Es pot accedir a la part alta de l’església i veure el cor i l’òrgan.  També pots pujar al campanar i veure les vistes d’Arequipa.

En resum, té vàries sales i totes son de temàtica diferent, de manera que el recorregut és variat. No hi ha servei de guia, així que pot realitzar el recorregut al teu aire tranquilament.

que ver y hacer en arequipa recoleta

4.CONVENT DE SANTA CATALINA DE SIENA

Ara si, hem arribat al famós Convento de Santa Catalina que apareix a totes les llistes imprescindibles d’Arequipa. Primer us aconsellem que reserveu el temps suficient per visitar-lo, nosaltres vam recórrer el convent en tres hores.

El convent és enorme ja que la seva construcció és molt semblant a un poble. Hi ha carrers i cases. Això respon a que les monges que ingressaven provenien de families adinerades. Tenien el seu propi dormitori, la seva pròpia cuina, sala d’estar, pati, etc. Podien arribar a tenir 4 empleades!

D’aquí ve que a la part més antiga del convent no es veuen menjadors compartits.

Si voleu entrar al convent per fer “postureo” està bé, però us recomanem moltíssim que contracteu un guia. 

Nosaltres vàrem contractar una de les guies que es troben dins del convent i la visita de’una hora va ser molt enriquidora i interessant. Ens va costar 20 soles per persona. No tenim molt clar si aquest preu varia en funció del número de persones que van al grup o no.

De veritat, si no voleu sortir pensant que una màquina de tamisar farina és una màquina d’escórrer llençols millor feu el recorregut amb la guia. Aprendre tota la història del convent i dels objectes que aneu trobant al llarg del recorregut. Vàrem senir moltes tonteries de la gent que anava sense guia.

horari

De 9:00 a 17:00 Dimarts i dijous de 9:00-20:00

entrada

40 soles

localització

calle santa calatina,301

5.LA RUTA DEL SILLAR

En el cañon de Culebrillas s’ofereix des de fa pocs anys un tour que et porta a conèixer al mig dia el procés d’extracció d’aquesta pedra volcànica que recobreix les façanes de les cases mes notòries de la ciutat.

La ignimbrita és una roca volcànica que es pot presentar en quatre colors: blanc pur, blanc perlat, blau i rosat. La pedrera, situada a 45 minuts amb cotxe de la ciutat ha estat declarada patrimoni cultural viu pel que no es permet la industrialització del procés d’extracció i modulació.

El Tour va ser genial gràcies al nostre guia Fredy, podeu arribar per lliure però crec que sense les respectives explicacions no té molt sentit anar.

Si bé el tour ens va encantar, també ens va deixar un regust amarg. I és que si heu llegit el nostre post sobre Potosí sabreu que en aquesta ocasió no visitem les mines perquè ens semblava que era una manera de “acceptar” les condicions infrahumanes en les quals treballen. Doncs bé, desconeixíem que els treballadors de la pedrera també treballen en pèssimes condicions laborals. Són “autonomos” cadascú té la seva parcel·la de carreu, no vesteixen indumentària adequada, manquen de botes i treballen en sandàlies, no usen màscares i inhalen diàriament a la pols nociva del carreu. No tenen assegurança d’accidents ni metge. Els blocs es paguen a 5 sols i diàriament fan uns 10 blocs.

El tema és complicat perquè ells a diferència dels miners que a la mínima que poden deixen les mines, sembla que senten una espècie d’orgull cap a la seva professió.

En fi, valgui això com a reflexió.

que ver y hacer en arequipa sillar
Horari

9:00h a 18:00h

Preu tour

40 sols per persona

6.FREE TOUR CAMINANT

Recent arribats a Arequipa i a manera de presa de contacte us recomanem que feu un tour per la ciutat. Hi ha agències que ofereixen city tours de 3 hores per 120 sols incloent l’ingrés al Monestir de Santa Catalina.

Nosaltres ho trobàvem car i vam optar per l’opció barata, fer un free tour de 2 hores i mitja. Hi ha diverses companyies, nosaltres vam  fer-lo amb l’empresa que começa el tour a les 14 h des de la Picantería La Victòria.

Fent un tour per la ciutat us adonareu que la majoria d’edificis són d’una sola planta, la qual cosa s’explica a causa de l’alta activitat sísmica.

Arequipa és sacsejada entre 8/11 vegades al dia per mini sismes.

7.MIRADORS

La ciutat no només és preciosa pels seus edificis sinó també per la seva ubicació. Envoltada pel Volcà Chachani que té més de cinquanta cràters i pel Volcà Misti la forma cònica perfecta del qual ens va recordar al Volcà Villarrica a Xile té unes vistes de postal.

Podeu pujar al Mirador Yanahuama  però per a nosaltres el mirador on s’acaba el tour ofereix unes vistes més panoràmiques.

que ver en arequipa

Arequipa va ser una ciutat on ens vam sentir molt bé, quasi tan bé com a Sucre.

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!