Parc Kaa-Iya del Gran Chacho

"Kaa Iya es uno de los pocos lugares en el mundo que nos ofrece una alta probabilidad de ver jaguares en su hàbitat natural.Al menos 6 de 10 visitantes que entran al Parque, observan al jaguar u otro felino y todos suelen ver huellas."
Llibre Kaa Iya del Gran Chacho, amo del monte

No recordo bé com vaig trobar la primera informació que parlava del Parc Kaa-Iya, però sé que des d’aquell moment es va convertir en la nostra obsessió a Bolívia. Volíem veure jaguars i pumes en llibertat i el Kaa- Iya resultava ser el  millor lloc de tot Sud-Amèrica, amb les probabilitats més altes.

Vam començar a buscar informació i tota era escassa, ni els propis bolivians havien sentit a parlar del Kaa-Iya. Però no us penseu que és perquè sigui un parc natural petit, al contrari, té la mida de Bèlgica i és el parc nacional més gran de tot Bolívia. Però és un gran desconegut  i es deu al seu difícil accés.

On està situat el Kaa-Iya?

El Kaa Iya està situat a l’orient de Bolívia, la seva porta d’accés es troba a la localitat de San José de Chiquitos a tres hores de Santa Cruz de la Sierra.

El Parc Kaa Iya del gran chaco forma part del Gran Chaco, valgui la redundància, una enorme plana de Sudàmerica que s’estén entre l’Argentina, Paraguai, Bolívia i el Brasil.
Recórrer els seus camins i els seus senders és sentir l’aroma de la seva terra, apreciar els seus paisatges, observar la seva impotent vegetació amb abundància de cactus i bromelies,és escoltar i observar ocells, granotes, micos i sobretot tenir una de les poques oportunitats que ens ofereixen en boscos en qualsevol part del món d’observar grans mamífers silvestres, com ara tapirs, guineus i fins i tot jaguars, pumes i altres gats menors.

Com entrar al Parc Kaa-Iya del Gran Chacho?

Creieu-nos si us diem que vam intentar de mil maneres entrar per lliure al Kaa- Iya i després de molt preguntar i de mil i una trucades, vam acabar parlant fins i tot amb el Director del Parc, això és el que us podem explicar.

Entrar per lliure al parc Kaa-iya del gran chaco

Si voleu entrar per lliure al Parc Kaa-Iya heu de sol·licitar dos permisos:

  1. Un primer permís a la direcció del parc kaa-iya. Aquest permís s’aconsegueix a la seu del parc que es troba a Santa Cruz de la Sierra.Per tal d’obtenir aquest permís, us demanaran la matrícula del vehicle 4×4 amb el que voleu entrar al parc i us faran pagar la taxa d’ingrés de 200 bolivianos per persona.Aquest permís l’ha de signar personalment el director del parc i un cop el tingueu us donaran les claus d’accés al parc. Són claus físiques que serveixen per obrir les barreres d’accés ( jo pensava que et donaven un codi però tot és més rudimentari)
  2. Un cop ja tingueu el permís de la direcció del parc us heu de dirigir a les oficines del gasoducte per aconseguir el segon permís. Dins el Parc hi ha un gasoducte de Brasil i per poder-hi accedir necessitareu que l’empresa que l’explota us concedeixi permís. L’oficina també es troba a Santa Cruz de la Sierra.

Nosaltres NO vam fer tot això pel nostre compte, era massa complicat i ens implicava tornar a Santa Cruz de la Sierra i no sabíem com aconseguir un vehicle 4×4. Tot plegat resultava massa complex i vam acabar fent-ho via agència.

Creiem que si entreu al parc per lliure, el més probable és que un guardaparcs us acompanyi en els vostres safaris.

Entrar al parc Kaa-iya del gran chaco amb agència

Hi ha bàsicament 5 agències turístiques que ofereixen els tours al parc Kaa-Iya. La més coneguda i sobre la que trobareu informació més fàcilment és la Nick’s Adventures. Aquesta agència turística amb la que podeu reservar per internet o anant a l’oficina que tenen al 3r anell de Santa Cruz de la Sierra (casualitats de la vida, ens estàvem allotjant al mateix edifici). La veritat és que creiem que Nick’s Adventures en saben molt, la agència és d’un australià amant de la fauna i la fotografia i és una de les persones que entra més vegades al parc. Tanmateix, també és l’agència més cara de totes. Entrar 3 dies al Kaa-Iya dues persones costava més de 900 US dòlars per persona.

Nosaltres no podíem gastar-nos el nostre pressupost mensual en tres dies així que vam haver-ho de descartar.

L’agència que nosaltres vam contractar va ser la que ens va oferir el preu més baix. Vam entrar al parc per fer observació de fauna en un tour de 3 dies/2 nits amb Tucanera Tours per un preu de 90 US dòlars per persona per dia, érem tres persones. El nostre guia en Saúl era el propietari de l’agència.

El nostre guia era biòleg i tenia experiència dins el parc, hi havia entrat varies vegades, fins i tot hi havia entrat tres dies abans que nosaltres així que ja sabia les zones per les que s’estaven movent els jaguars.

DURACIÓ

3 DIES/ 2 NITS

PREU TOTAL

210 DOLLARS PER PERSONA

Tour de tres dies o de quatre dies?

Per començar, aclarir que cap agència fa tours d’un sol dia al parc, és difícil d’arribar-hi i el mínim de dies que ofereixen les agències són 3. Amb tres dies, arribaràs al parc a la tarda-vespre del primer dia ( faràs un safari), tindràs un dia sencer de safari i l’últim dia faràs un safari curt al matí. 

Si contractes un tour de 4 dies les probabilitats de veure animals augmenten perquè tindràs dos dies sencers dins el parc.

Nosaltres vam discutir-ho molt, però degut al preu, ens vam decidir per només anar-hi tres dies i la veritat és que després de l’experiència si hi tornéssim faríem 4 dies.

Pots tenir molta sort i veure un munt d’animals amb un dia i mig o pots tenir mala sort com nosaltres i marxar quedant-te amb moltes ganes.

ALLOTJAMENT

Si reserves el tour amb molta antel·lació el més segur és que aconsegueixis dormir a les habitacions que tenen els guardaparcs al campament de Tucavaca ( el més famós) o al campament de Isuso, molt més endinsat al Parc.

Si pel contrari, contractes el tour amb una setmana d’anticipació, el més probable és que no sàpigues fins que arribis allà si els guardaparcs et deixen dormir a les instal·lacions o et toca acampar. Sí, potser que et toqui acampar així que hauràs de dur sacs de dormir. L’agencia amb la que contracteu el tour us donarà tenda d’acampar i us deixarà sacs si no en teniu.Nosaltres vam dormir en habitació amb lliteres.

MENJAR

Tot el menjar s’ha de dur des de fora del parc, allà dins no es pot comprar absolutament res. No hi ha res més que els guardaparcs vivint allà. Si aneu amb agència, el guia s’encarregarà de comprar tot el menjar abans i us el cuinarà o el cuinareu junts.

En el nostre cas, com que teníem poc temps dins el parc, el guia ens va proposar menjar entrepans i així no haver de perdre temps tornant al campament per cuinar. Així que durant el nostre dia sencer de safari vam menjar enmig del parc ( això no és gaire habitual).

FAUNA

No ens enganyem, al Kaa- Iya si va pels felins i en particular pels jaguars. Segons dades proporcionades pel llibre Kaa Iya del Gran Chacho, amo del monte s’han registrat més de 105 especies de mamífers totes elles adaptades al Chaco. Penseu que perquè sigui l’hábitat natural dels depredadors també hi ha d’haver-hi preses. Tal com diu el llibre:

“Un ecosistema tan rico como el Kaa Iya y con tal abundància de presas, tendria que tener, por lògica una destacada representación de comensales deseando incar el diente a un variado menú”-

És habitual sortir del parc havent vist o bé un puma o bé un jaguar. Nosaltres no vam tenir aquesta sort.

Durant els tres dies de safari vam aconseguir veure:

  • Un ocelote
  • Un tapir
  • Dos mussols de diferents espècies
  • Serps
  • Águiles
  • Lloros
  • Cervols
  • Guineus ( moltes)
  • Closca de tortuga
  • Closca d’un armadillo
  • Altres aus

Era la nostra primera vegada fent un safari i la veritat és que és una mica avorrit, no us penseu que esteu anant a fer un safari per Àfrica i que veureu animals grossos i molt d’a prop tota l’estona ( això us ho ensenyarem en entrades futures). Esteu fent un safari per les carreteres silvestres que travessen el parc, nosaltres vam baixar poques vegades del cotxe i cap ens vam endinsar enmig de la vegetació frondosa.  Has d’estar molt concentrat mirant per tot arreu perquè els animals s’amaguen molt bé i cal estar en el lloc oportú i en el moment just per veure’ls.

EL MILLOR MOMENT

El millor moment del safari va ser just quan sortia el sol, la nit ja quedava enrere i vam baixar del cotxe en un lloc amb bona visibilitat a banda i banda del camí. I allà a baix la Mireia va veure alguna cosa grossa moure’s. Se li va escapar un semi-crit contingut al avisar als demés. I amb els prismàtics vam poder veure que era una anta (tapir). Però hi havia alguna cosa més, el tapir corria de pressa i no enteníem ben bé perquè. Estava massa lluny per veure’l bé així que el guia ens va proposar posar-nos a córrer cap a l’animal. I allà estàvem a quarts de 7 del matí, corrent com bojos direcció un tapir. La Mireia estava cagada de por i s’agafava del meu braç (Norbert) mentre sentíem el cor bategar-nos a mil per hora.

Vam tornar enrere caminant tranquil·lament i després de fer ni 5 metres amb el cotxe el guia frena de cop, baixa del cotxe i ens diu que hi ha una fempta de puma recent sortida dels intestins. Uau!  Resulta que no érem els únics que perseguíem al tapir, el puma corria just darrera nostre. Va anar de molt poc no veure’l, llàstima!

Ens hauria agradat veure els grans felins però són animals lliures i ells decideixen quan es deixen veure. Durant el nostre safari pel Masai Mara a Kenia vam aconseguir veure lleons, guepards, lleopards i mil i un animals més així que no ens podem queixar.

I parlant d’animals, ja has llegit que vam bussejar amb taurons a Providencia?

> Dubtes? Segueix-nos i contacta'ns!

> T'ha agradat l'entrada? Comparteix-la!